Kirjoitus on julkaistu editoituna Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 21.4.2020. Tämä on tekstin lyhentämätön versio.

Hämeenlinna on suomalaisten mielestä houkuttelevin keskikokoinen kaupunki. Tämä käy ilmi Taloustutkimuksen Muuttohalukkuus ja kuntien imago 2020 -tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitetään kahden vuoden välein ihmisten kokonaismielikuvia kaupungeista.

Kyselyyn vastanneiden mielestä Hämeenlinna on erityisesti viihtyisä, turvallinen ja hyvä kasvuympäristö lapsille. Voisi siis todeta, että Hämeenlinnan brändi on kunnossa. Valitettavasti sitä pilataan keskinäisellä kyräilyllä ja riitelyllä älyttömyyshankkeista, joista olisi pitänyt luopua ajat sitten edellä mainittujen asioiden hyväksi.

Pelkän heikkouksien vahvistamisen sijasta tuloksia voidaan saada nopeammin ja tehokkaammin keskittymällä vahvuuksien tunnistamiseen ja vahvistamiseen. Tämä on tunnettu tosiasia myös urheiluvalmennuksessa.

Viittaamani tutkimus kirkastaa visiota siitä, että Hämeenlinnan vahvuudet kahden suuren metropolialueen puolimatkassa liittyvät viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja hyvään perhearkeen. Näiden vahvuuksien tulee olla kaupungin kehittämisen ytimessä.

Markkinoinnissa omaleimaisuus on valttia. Hämeenlinnan tuleekin olla rohkeasti omaleimainen kaupunkiseutu, joka ei kehuskele konsulttifirmojen kaupungista toiseen monistamilla megahankkeilla, vaan hämäläisellä juurevuudella ja historiallisillakin arvoilla.

Laadukkaaseen terveydenhuoltoon, terveisiin lähikouluihin, elinvoimaisiin kyliin sekä kaikkien saatavilla oleviin luonto-, liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksiin panostaminen saattaa kuulostaa tylsältä, kun niitä vertailee toriparkkeihin ja -paviljonkeihin, korkeisiin tai kelluviin taloihin, lattekahviloihin ja huikeiden visioiden aiheuttamaan ”positiiviseen pöhinään”, mutta uskokaa tai älkää; juuri siksi perusasioiden tekeminen hyvin on tässä ajassa omaleimaisuutta.

Ja keskustavisiosta vielä: Rakennusten suunnittelussa pyritään yleensä luomaan tilan tuntua ja avaruutta. Miksi nykyinen kaupunkisuunnittelu pyrkii päinvastaiseen, eli tunkemaan mahdollisimman paljon kaikkea pienelle alueelle? Olisi syytä irrottautua ainakin päättäjien tasolla sellaisesta naivismista, että hyvän kaupungin merkkejä ovat vain loputon ruuhkan tuntu ja ahdistava ihmisvilinä pienellä alueella.

Hämeenlinnan vahvuus kulkee tässäkin oikeastaan vastavirtaan: Kaupungin alue on maantieteellisesti laaja ja meillä on toimivia keskittymiä kaupalle (Tiiriö ja Goodman), ilta- ja yöelämälle (keskusta), kulttuurille (Verkatehdas, tapahtumapuisto ja linnan alue), liikunnalle (jäähallien ja Pullerin alueet) sekä luontoelämyksille (mm. Aulanko ja Ahvenisto), pitäjien maalaiselämää unohtamatta.

Hämeenlinnalla on tarjota niin lapsiperheille kuin vanhuksillekin tilaa, turvaa, rauhaa ja hämäläistä kiireettömyyttä. Metropolin keskustapöhinöistä haaveilevista asukkaista ei kannata edes yrittää kilpailla.