Sanotaan se nyt suoraan ja selittelemättä: Koronakriisi tarkoittaa hyvin suurella todennäköisyydellä euron loppua.

Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen selventää asiaa Puheenvuoro-blogissaan Toimenpideohjelma Suomen talouden avaamiseksi: Osa III kiitettävän rehellisellä tavalla:

”Valitettava tosiasia on, että suomalaisille on valehdeltu eurosta jo pitkään. Ekonomistit ovat vähätelleet sen haittoja ja poliitikot ovat liioitelleet sen etuja vuosien ajan. Samanaikaisesti suomalaisille on syötetty ”pajunköyttä” sekä eurosta eroamisen kustannuksista että sen haitoista. Euro on todennäköisesti ollut Suomelle erittäin kallis kokeilu, eivätkä eroamisen kustannukset välttämättä nousisi kovin korkeiksi.”

Malinen jatkaa:

”Euro voidaankin pelastaa enää siirtymällä pakolla ja kansan vastustuksesta huolimatta liittovaltiota muistuttavaan velkojen yhteisvastuuseen. Olen täysin vakuuttunut, että se köyhdyttäisi maamme sekä jokaisen muunkin euron jäsenmaan. Euron aika vain on tullut.”

Turvallisuuspoliittisin syin Suomen liittämistä euroon ainoana pohjoismaana perusteli muun muassa presidentti Mauno Koivisto vielä vuonna 2015. Varsin selvää on, että jos euro johtaa liittovaltioon, ei turvallisuuspoliittisilla näkökohdilla ole painoarvoa. Jos eurossa roikutaan liittovaltion perustuslain muuraamiseen asti, toisin sanoen maamme valtiollisen itsenäisyyden lakkaamiseen saakka, tämä on itsenäisyyden turvaamiseksi yhtä järkevää, kuin itsemurhan tekeminen siksi, että kuolema pelottaa.

Kansantaloustieteen professori ja entinen OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen on euroeroon liittyen todennut, että ”rohkeat ratkaisut odottavat valtiomiessarjan tekijöitä”. Suomalaisten valtiomiesten tehtävä onkin nyt valmistaa pelastusvene selittelemättä ja virheitään peittelemättä sekä johdattaa maa vastuullisesti ulos tästä kriisistä. Tämä on todellinen valtiomiestesti erityisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, jolta tulisi löytyä rohkeutta viimeisellä kaudellaan viimein myöntää tekemiään virheitä.

Niinistön ja Paavo Lipposen vahtivuorolla tehtiin itsenäisen Suomen historian kallein virhe, kun Suomi liitettiin euroon ilman lakiesitystä ja ilman kansanäänestystä, vain tiedonantomenettelyä käyttäen. Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa ainakin keskustan edustajat pitivät menettelyä perustuslain vastaisena. Keskustalla on ollut hallituspuolueena jo pitkään mahdollisuus euron osalta julistaa, kuinka oikeassa puolue 90-luvulla olikaan. Jostain syystä puolue on ollut, Paavo Väyrystä lukuunottamatta, tästä aiheesta vaiti.

Myös hallituspuolue vasemmistoliiton edustajien hiljaisuus sattuu korviin: Vielä vuonna 2014 puolueen eurovaaliohjelmassa todettiin, että yhteisvaluutta on purettava hallitusti, mikäli eurokriisiä ja yhteisvaluutan ongelmia ei saada ratkaistua kestävällä tavalla.

Dosentti Tuomas Malinen sanoo Suomen taloudelle vakavaksi uhaksi sen, että ideologisista eroista johtuen Suomi jäisi keikkumaan Saksan seuraksi hajoavaan valuuttaan. Malisen mielestä Suomen tulee lähteä yhteisvaluutasta ensimmäisten joukossa. Hänen mukaansa etenkin maailmantalouden toipumisvaiheessa oma valuutta vahvistaisi Suomen hintakilpailukykyä ja auttaisi vientiä.

Euroero on valtiomiestesti myös niille EU-mielisille poliitikoille, joiden mielestä jäsenyys Euroopan Unionissa on Suomen etu. Heidän kannattaisi suhtautua hallittuun euroeroon myönteisesti, sillä pahimmassa tapauksessa itsepintaisuus euron suhteen ja huonosti hoidettu euron hajoaminen johtaa siihen, että myös koko unioni hajoaa.

Askelmerkit Suomen euroerolle on laadittu raportissa ”Kuinka erota eurosta: Suomen tapaus”. Raportin takana on joukko ekonomisteja: Tuomas Malinen, Peter Nyberg, Heikki Koskenkylä, Elina Berghäll, matemaatikko Ilkka Mellin, Sami Miettinen, Jukka Ala-Peijari ja Stefan Törnqvist.

 

Lähteet:

Tuomas Malinen: Toimenpideohjelma Suomen talouden avaamiseksi: Osa III

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/toimenpideohjelma-suomen-talouden-avaamiseksi-osa-iii/

 

Todelliset syyt: miksi Suomi liittyi euroon? Mauno Koivisto ja Paavo Lipponen paljastivat, Verkkouutiset 2.3.2017

https://www.verkkouutiset.fi/todelliset-syyt-miksi-suomi-liittyi-euroon-mauno-koivisto-ja-paavo-lipponen-paljastivat-62297/#962bd926

 

Jussi Saramo: Eurooppalainen unelma kuoli

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/saramo/198331-eurooppalainen-unelma-kuoli/

 

Ekonomistien raportti: Suomen ero eurovaluutasta on mahdollinen, Suomen uutiset 23.8.2017

https://www.suomenuutiset.fi/ekonomistien-raportti-suomen-ero-eurovaluutasta-on-mahdollinen/