Hämeen Sanomat kertoi 29.11.2019 Lehto Groupin pihtaavan sopimusta Hämeenlinnan Rantatorin, eli linja-autoaseman alueen rakentamisesta. Hämeen Sanomien mukaan kaupunkirakennelautakunta hyväksyi Alueen asemakaavan muutoksen maaliskuussa, mutta kaupunginhallitus vasta viime viikolla. Hiljaiselon se kertoo selittyvän sillä, että ”Lehto ei ole ollut valmis allekirjoittamaan kaupungin kanssa sopimusta rakentamisesta.” Liekö tässä kyse yhdestä niistä mystisistä ydinkeskustan rakentamissuunnitelmista, jotka edellyttävät toriparkkia projektin käynnistämiseksi?

Hämeenlinnan linja-autoaseman aluetta on yleisesti pidetty merkittävänä vaihtoehtona toriparkille keskustan pysäköintiratkaisun järjestämiseksi. Periaatteessa minimissään linja-autoasemalle ei tarvitsisi muuta, kuin parkkiruudut maalata ja ydinkeskustaa palveleva pysäköintialue olisi valmis. Toriparkin varteenotettavat vaihtoehdot näyttävätkin nyt olevan Lehto Groupin pihtailun panttivankina.

Tarina, jolla rantatorin kohtalo päätyi juuri Lehto Groupin käsiin, on mielenkiintoinen. Hämeenlinnan kaupunki järjesti marraskuussa 2016 linja-autoaseman korttelista suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun, jonka Lehto Group lopulta voitti.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon rooli Rantatoriin ja Lehto Groupiin liittyvissä asioissa on myös syytä tuoda kuntalaisten tietoon. Sen lisäksi, että Isosuo itse istui Sari Raution johtamassa tontinluovutuskilpailun tuomaristossa kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ja viiden muun tuomariston jäsenen kanssa, Lehto Groupin sivuilta käy ilmi, että yhtiön hankintajohtajana työskentelee mies nimeltä Riku Isosuo, joka tiettävästi on Juha Isosuon veli. Eikö Isosuon olisi pitänyt jäävätä itsensä kaikesta Rantatoriin ja Lehto Groupiin liittyvästä kommentoinnista ja päätöksenteosta?

Lehto Group tuli Hämeenlinnan tontinluovutuskilpailussa historiansa ensimmäistä kertaa arkkitehtikilpailun voittajaksi. Lehto Group on rakentanut Hämeenlinnassa aiemmin muun muassa Vekan alueen uusia asuintaloja.

Lehto Groupin Rantatori-sopimus näyttää olevan sekä yrityksen itsensä, että toriparkkia havittelevien kaupungin päättäjien kannalta varsin sopiva. Sopimus estää tällä hetkellä toriparkin vaihtoehtoiset suunnitelmat rantatorin osalta. Yrityksen kannalta – sopimuksen ollessa allekirjoituksia vaille valmis – mustaa voi laittaa valkoiselle juuri oikealla hetkellä.

Lehdon kanssa laaditun Rantatorin asemakaavan muutosvaiheessa ELY-keskus on esittänyt lausunnossaan huolen myös linja-autoaseman liityntäpysäköinnistä. Kaupungin vastineessa todettiin pitkän aikavälin tavoitteena olevan linja-autoaseman liityntäpysäköinnin järjestäminen yleisessä pysäköintilaitoksessa. Sen sijaan, että Rantatori nähtäisiin pysäköintiongelman ratkaisuna, se onkin mukana luomassa ongelmaa, jota kaupungissa yritetään ratkaista.

Kaupunkikeskustayhdistys puolestaan kyseenalaisti omassa muistutuksessaan kaavamuutosprosessin käynnistämisen. Yhdistyksen mukaan kaupunkilaisille ei tiedotettu muutosprosessin aloittamisen syitä eikä sitä, miten sillä on tarkoitus edistää kaupunkilaisten hyvinvointia.

 

Lähteet:

Hämeen Sanomat 29.11.2019:

https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/lehto-group-pihtaa-sopimusta-rantatorin-rakentamisesta-960508/

Kaupunkirakennelautakunta 3/2019: http://hameenlinna.tweb.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_asil_tweb.htm?+bid=3487

Lehto Group Oyj kotisivut:

https://lehto.fi/yritys/yhteystiedot/

https://lehto.fi/lehdon-historian-ensimmainen-arkkitehtikilpailuvoitto-hameenlinnan-linja-autoaseman-korttelikilpailussa/

Rantatorin/linja-autoaseman tontin tontinluovutuskilpailun kilpailuohjelma 1.11.2016: https://docplayer.fi/30796763-A4-210-x-297-mm-suunnittelu-ja-tontinluovutuskilpailu-linja-autoaseman-kortteli-hameenlinna-kilpailuohjelma.html

Hämeen Sanomat Vekan alueesta: https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/vekan-tontin-asunnot-pian-myynnissa-202523/