Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 8.11.2019

Rautatieasemien liityntäpysäköinti on pääradan varrella maksullista lähes kaikissa isommissa asemakaupungeissa. Riihimäki on uudistetun pysäköintistrategiansa mukaisesti muuttamassa liityntäpysäköintiä maksulliseksi. Ensi vaiheessa maksullisuuden on tarkoitus koskea ulkopaikkakuntalaisia ja myöhemmin kaikkia. Samalla Riihimäki on vähentämässä asemanseudun liityntäpysäköintipaikkojen määrää useilla sadoilla ja siirtämässä niitä pysäköintilaitokseen.

Myös Hämeenlinna on pääradan varrella, Helsingin ja Tampereen kasvukäytävällä, merkittävä pendelöintikaupunki, josta kuljetaan töihin suurempiin kaupunkeihin. Hämeenlinnassa maksuttoman liityntäpysäköinnin on ollut määrä loppua asemanrannan pysäköintilaitoksen valmistuttua ensi syksynä. Liityntäpysäköinnin muuttaminen maksulliseksi sälyttäisi kaikkien sitä arkisin päivittäin tarvitsevien työmatkailijoiden maksettavaksi arviolta 500-1000 euroon nousevat vuotuiset kustannukset.

Riihimäki on tekemässä suuren virheen liityntäpysäköintistrategiansa kanssa. Hämeenlinnan ei pitäisi tehdä samoja virheitä. Hämeenlinnan seudun, kuten koko Kanta-Hämeenkin, kärsiessä jatkuvasta muuttotappiosta, kannattaisi nyt seudulla jo pelkästään markkinointimielessä kehittää liityntäpysäköintiä pitkäjänteisesti maksuttomuuden pohjalta. Liityntäpysäköinnin maksuttomuus kompensoi autoilun ja työmatkailun poskettomia ja koko ajan nousevia kustannuksia. Maksuton liityntäpysäköinti olisi nähtävä Hämeenlinnalle merkittävänä vetovoimatekijänä.

Maksullisen liityntäpysäköinnin sijaan Hämeenlinnan kannattaisi ottaa muualta oppia pysäköintivelvoitteen väljentämisessä rakentamisen vauhdittamiseksi ja pidättäytyä jatkossa kauaskantoisella periaatepäätöksellä kokonaan yksityisten pysäköintiratkaisujen julkisesta subventoinnista. Samalla hämeenlinnalaisen pysäköintisekoilun ytimessä vuosikausia ollut, pysäköintilaitosten rakentamiseksi ja todellisten kustannusten piilottamiseksi perustettu ja viritetty pommi, Hämeenlinnan Pysäköinti Oy, tulee purkaa. Yhden yhtiön väkinäinen kannattavana pitäminen on häirinnyt aivan liian kauan tolkullista ja kaupunkilaisten edun mukaista päätöksentekoa pysäköintiratkaisujen ympärillä.

 

Kimmo Kautio