Hyvinvointialueille mentäessä on nyt ensiarvoisen tärkeää, että koko uudistuksella saavutetaan jotakin oleellista hyötyä.

Nyt lyödään hynttyitä yhteen leveämmille hartioille, joten on selvää, että kaikkialla aiemmin noudatetut toimintatavat eivät voi joka puolella jatkua, vaan parhaita ja kustannustehokkaimpia käytänteitä täytyy kaivaa eri suunnista.

Ensimmäisenä näissä vaaleissa on kyse lähipalveluista. Hämeenlinnan, kuten monen muunkin pienemmän kunnan esimerkki on, että myös pienemmissä yksiköissä voi homma toimia ja jopa isoja paremmin.

Pieniä ja toimivia terveysasemia vastaan tullaan argumentoimaan, että miksi Hämeenlinnassa pitäisi olla useita asemia, kun ei Riihimäellä ja Forssassakaan ole. Näitä perusteita on viljelty jo nyt paikallisesti. Hyvinvointialueelle on tärkeää viedä viestiä toimivista pienistä yksiköistä, ettei tavoitella vain suuruuden ekonomiaa.

Koko Kanta-Hämeen osalta uusi, aikanaan valmistuva sairaala ja hyvinvointialue merkkaavat monessa mielessä uuden alkua. Tärkeää on, että alusta asti oma sairaala toimii ja maine ja asiakaskokemus ovat sellaisia, että asiakkaat pysyvät täällä eivätkä hakeudu muihin sairaaloihin hoitoihin, jotka voidaan tehdä paikallisesti. Jos hoitoa haetaan suuressa määrin muualta, se johtaa lopulta toimintojen alasajoon täällä. Tämä ”ohivuoto” on yksi tämän hetken isoimpia ongelmia.

Seudun isoimman kunnan, Hämeenlinnan, edustajien – ja toki muidenkin – on tärkeä huolehtia uudella hyvinvointialueella myös siitä, että virkamiesten valta organisaatiossa rajataan huolella ja päätöksenteko pysyy valittavan aluevaltuuston hyppysissä, eikä virkamiesvalta kasva liian suureksi.

Ja vaikka tämä seuraava ei ole varsinaisesti hyvinvointialueella päätettävä asia, vaan lainsäädäntöasia, niin nyt pitäisi myös kiireen vilkkaa alkaa karsia päällekkäisiä hallintohimmeleitä. Nyt kun aluevaaleissa valitaan ns. uusi maakuntavaltuusto, niin on järjetöntä, että Hämeen liiton kuntayhtymän puitteissa toimii toinen maakuntavaltuusto- ja hallitus ja muita elimiä, joiden paikat täytetään kuntavaalien jälkeisten neuvottelujen perusteella.

Maakuntaliittojen ja hyvinvointialueiden tehtävät tulee yhdistää laaja-alaisemmaksi maakuntahallinnoksi ja aluevaltuustolle, joka on demokraattisesti eikä kabinettineuvotteluissa valittu. Tästä asiasta kirjoitin Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 31.7.2021.