Kirjoitus julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 20.10.2021

Hämeenlinnassa on käytössä taiteen prosenttiperiaate, jonka mukaan julkisista rakennushankkeista ohjataan prosentti taidehankintoihin. Prosenttiperiaatetta noudattavat isommista kaupungeista vain Helsinki, Oulu ja Hämeenlinna.

Prosenttiperiaate nostaa rakennushankkeiden kustannuksia ja koska taidehankinnat ovat rakennusprojekteihin sidottuja, niin isompien hankkeiden osalta rahankäyttö yksittäisiin suurteoksiin näyttäytyy lähinnä pröystäilynä. 

Pöölin seinässä roikkuva, virolaisen kuvanveistäjä Neeme Külmin Kartio -teos on tästä hyvä (tai huono) esimerkki. Sen hinta oli 160 000 euroa. Mensan aukiolle on suunnitteilla toinen teos, jonka hintalappu on tiettävästi jopa yli 200 000 euroa. Summat näyttävät, Hämeenlinnan taloudellinen tilanne huomioiden, suhteettoman suurilta, eikä ainakaan Kartion hankinta myöskään hyödyttänyt paikallista kulttuurielämää lainkaan.

Sibelius-fantasian voisi palauttaa prosenttiperiaatteesta luopumalla

Kaamoksen kolkutellessa ovelle ihmismieli alkaa kaivata sisäistä valoa, jota kulttuurielämykset voivat tarjota. Yksi oman kaipuuni kohteista on aiemmin vuosittain järjestetty Sibelius-fantasia, joka oli joka vuosi tapahtumana upea elämys.

On sääli, että tästä uniikista, Sibeliuksen syntymäkaupunkiin erinomaisesti sopivasta tapahtumasta luovuttiin lyhytnäköisesti. Itse näin siinä potentiaalin olla vuosittainen perinnetapahtuma, jota tullaan katsomaan muualtakin Suomesta samaan tapaan, kuin vaikkapa Turun joulurauhan julistusta.

Kansallissäveltäjämme Sibeliuksen säveltämän ja V.A. Koskenniemen sanoittaman Finlandia -hymnin esittäminen tapahtuman lopuksi loi tapahtumalle myös vahvasti isänmaallisen pohjavireen, joka koskettaa suomalaista sielua. Tästä syystä harkitsisin tapahtuman siirtämistä syksyltä arvoiseensa ajankohtaan, itsenäisyyspäivän aaton kansanjuhlaksi, lähemmäs Sibeliuksen syntymäpäivää 8. joulukuuta.

Ehdotankin, että Hämeenlinna päättäisi luopua taiteen prosenttiperiaatteesta sellaisenaan ja sen sijaan rahoitusta kanavoitaisiin paikallisille kulttuurialan toimijoille Sibelius-fantasian järjestämiseksi vuosittain. Pöölin ja Mensan aukion älyttömien prosenttitaideteosten hinnalla tapahtuma pyörisi lonkalta arvioiden yli vuosikymmenen ajan.

Kimmo Kautio

Varavaltuutettu (ps.)

Hämeenlinna