Katsaus kuntavaalien historiaan kertoo, että vuonna 1930 eduskunta määräsi kunnallisvaalit pidettäväksi ennenaikaisesti Lapuanliikkeen toiminnan seurauksena.

Sotien vuoksi kunnallisvaaleja jouduttiin lykkäämään jatkuvasti siten, että joulukuussa 1936 valitut valtuustot istuivat kaikkiaan yhdeksän vuotta putkeen. Rauhan aikana vaaleja on pidetty varsin säännöllisesti ja täsmällisesti, joskin vaalijärjestelmää matkan varrella kehittäen. Vuodesta 1956 valtuustokaudet ovat olleet nelivuotisia ja vuodesta 1990 lähtien vaalit on pidetty yksipäiväisinä.

Lauantaina 6.3. Oikeusministeriö ilmoitti käytännössä viimeisellä mahdollisella hetkellä huhtikuun 2021 kuntavaalien siirtämisestä pidettäväksi 13.6.2021 koronatilanteen pahenemisen johdosta.

Koronapandemian keskellä on nyt eletty kokonainen vuosi ja kuntavaalien vaalilaissa määritelty ajankohta on ollut tiedossa koko ajan. Turvallisten vaalijärjestelyjen suunnitteluun on ollut käytännössä koko vuosi aikaa.

Vielä 1.10.2020 Oikeusministeriö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan kuntavaalit suunnitellaan yhteistyössä THL:n kanssa turvallisiksi koronatilanteesta riippumatta ja Suomessa on tähän lähtökohtaisesti hyvät valmiudet.

Nyt tehty päätös vaalien siirtämisestä kielii siitä, että Suomen valmius järjestää vaalit on viidessä kuukaudessa valahtanut jonnekin sotien aikaiselle tasolle.

Yle uutisten jutussa 7.3.2021 terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminensanoo THL:n laskuharjoituksen saaneen liian suuren huomion. Tämän surkean epäonnistumisen johdosta Oikeusministeriössä putoilee päitä lähes varmasti. Viime kädessä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin on syytä tehdä johtopäätöksensä.

Prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää Lapin yliopistosta kommentoi osuvasti tilannetta twitterissä:

”Hallituksemme luottaa julistamaansa ”Operaatio loppukiriin” niinkin paljon, että se peruuttaa vaalit sillä oletuksella, että ottamansa loppukirin aikana tartuntojen määrä jatkaa lineaarisesti nousuaan niin, että 18.4. tartuntoja on yli 11.000 päivässä.”

Ylivoimaisesti surullisinta on kuitenkin se, että perussuomalaiset on tällä hetkellä ainoa eduskuntapuolue, joka rinnastaa äänestämisen poikkeusoloissakin välttämättömiin perustoimintoihin, kuten ruokakaupassa, pankissa, lääkärissä, apteekissa ja virastoissa asiointiin.

Muut puolueet näyttäisivät sijoittavan äänestämisen kuntavaaleissa samaan kategoriaan baareissa ja ostareilla notkumisen kanssa. Niiden joukoista perustellaan vaalien siirtoa nyt sillä, että muuallakin Euroopassa on vaaleja siirretty korona takia.

Muualla Euroopassa tapahtuneet vaalien siirrot kuitenkin painottuvat viime keväälle, jolloin varautumisaikaa ei ollut. Sen jälkeen suurin osa vaaleista on järjestetty ajallaan.

Jokainen vaalien siirtäminen madaltaa osaltaan kynnystä siihen, että vaaleja voidaan siirrellä poliittisista motiiveista lähtien jatkossakin. Lähihistoriammekin tämän osoittaa, sillä kaksien viimeksi käytyjen kuntavaalien ajankohdilla on pelattu ja kynnys siirtoon oli tänä vuonna jo ilmeisen matala.

Vuonna 2012 Valtiovarainministeriössä haudottiin Suomen Kuvalehden tietojen mukaan kuntavaalien siirtoa poikkeuslailla vuoteen 2014, jotta kuntavaalit kesken kuntauudistuksen olisi voitu välttää ja valita vuonna 2014 valtuustot suoraan suurkuntiin. Siirto jäi kuitenkin vielä yritykseksi.

Syksyllä 2016 oli määrä pitää kuntavaalit normaalisti, mutta Sipilän hallitus siirsi vaalit keväälle 2017 ja samalla kuntavaalien ajankohta vaihdettiin vaalilain muutoksella pysyvästi kevääseen.

Puoluesihteerien esityksestä samoja vaaleja yritettiin siirtää jopa toistamiseen syksylle 2017, jotta niiden kanssa olisi voitu samaan aikaan järjestää maakuntavaalit. Muutos kuitenkin törmäsi perustuslaillisiin ongelmiin ja kariutui. Kuntavaaliveivauksella haettiin jatkoaikaa surullisenkuuluisalle sote- ja maakuntauudistukselle.

Tänä vuonna vaalien siirtoon riitti THL:n laskuharjoitus ja spekulaatio koronatilanteesta huhtikuussa. Millähän perusteella siirretään eduskuntavaalit 2023? Mikäli verkkokeskusteluissa vellovasta persuvihasta jotain pitäisi päätellä, niin perusteluissa palattaneen jonnekin 1930-luvulle.