Suomessa käydään jälleen kuumenevaa keskustelua autoilun verotuksen tasosta ja mahdollisista uusista verottamisen tavoista. Keskustelua käydään järjettömän ilmastopolitiikan aiheuttamien, tolkuttomien päästövähennystavoitteiden johdosta.

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalonulostulot fossiilisten polttoaineiden hintojen korotustarpeesta ja veronkorotusten sitomisesta indeksiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, saavat kansalaiset näkemään punaista.

Monella kansalaisella on kuppi ollut nurin jo pitkän aikaa. Autoilun ympärillä pyörivä epävarmuus on käynyt täysin sietämättömäksi. Arkea ja elämää ei voi suunnitella. Tulevaisuuteen ei voi luottaa.

Pieni mittakaavaharjoitus siitä, mistä puhutaan

Suomen osuus maailman ilmastopäästöistä on 0,14 prosenttia. Tieliikenteen osuus näistä Suomen ilmastopäästöistä on noin 17 prosenttia. Henkilöautoliikenteen osuus on 9 prosenttia ja tavarankuljetusten 7 prosenttia.

Noin puolet Suomen kaikista ilmastopäästöistä sitoutuu maamme metsiin. Tämä tarkoittaa käytännössä koko tieliikennettä ja pitkälti sen yli.

Kaiken lisäksi verotuksella ei ole vaikutusta ilmastotavoitteeseen, ellei verotuksella tehdä elämää mahdottomaksi. Jos työmatkan autoilu maksaa enemmän, mutta se siitä huolimatta tehdään, päästöt ovat samat, vaikka sitä kuinka verotettaisiin. Ilmastovaikutus saadaan vasta siinä vaiheessa, kun työmatkan tekeminen lopetetaan tai vaihdetaan matkustustapaa.

Kysymys kuuluu, miksi globaalissa mittakaavassa alle puolen promillen vaikutus koko käsillä olevaan asiaan ajaa tekemään suomalaisesta, työmatkansa autoilevasta kansalaisesta, aikamme pahinta roistoa? Miksi vihervasemmisto, keskustan tuella, haluaa tehdä tavallisen suomalaisen elämästä helvettiä?

Kokeillaanko ilmaston pelastamista ohisalolaisella logiikalla?

Samaan aikaan ministeri Ohisalo ja vihreät tukevat suomalaisen palkansaajan maksamien veromiljardien kylvämistä Etelä-Euroopan maille EU:n elpymisrahoina Suomen viennin pelastamiseksi.

Samainen ministeri Ohisalo haluaa ehkäistä ulkomaalaisten laitonta oleskelua Suomessa tarjoamalla laittomille kaikki mahdolliset palvelut ja turvata asioinnin viranomaisissa ilman karkotuksen pelkoa.

Jos tuota ohisalolaista logiikkaa sovellettaisiin ilmastotyöhön, niin parasta ilmaston pelastamista olisi tukea kansalaisten ostovoimaa jakamalla heille tonnin seteleitä torin kulmalla siitä hyvästä, että ajavat vanhoilla polttomoottoriautoillaan rinkiä toria ympäri.

Ottakaa nyt hyvät ihmiset jo järki käteen, jos sellaista vielä jossakin on! Onko milloinkaan ennen puolen promillen vaikutus johonkin ollut kansallisen politiikan kärkiasia? Suomen ilmastopolitiikka on itsemurhan tekemistä kuoleman pelossa!

Lähteet:

Iltalehti 9.10.2018: Professori kummeksuu Suomen ilmastokeskustelua: ”Suomi on yksi siitä kourallisesta maita, jotka ovat vähentäneet päästöjään” | https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fa049a6e-927f-42a4-b127-7a5433e74160

Autoalan tiedotuskeskus: Liikenteen vaikutus ilmaston muutokseen: http://www.aut.fi/etusivu_vanha/ymparisto/autoala_ja_ilmastonmuutos/liikenteen_vaikutus_ilmaston_muutokseen