Lauantaina 3.10.2020 ilmastotoimia vaatinut Elokapina-mielenilmaus, jossa Helsingissä kadun sulkeneet ja virkavallan käskyjä noudattamatta jättäneet mielenosoittajat saivat poliisin sumutteesta, on kirvoittanut huolestuttavia puheenvuoroja, joissa voi kuulla kaikuja myös kaukaa rapakon takaa. Yhdysvalloissahan on käyty viime aikoina vastaavanlaista keskustelua poliisin voimankäytöstä ja siitä, mitä kaikkea rauhanomainen mielenosoittaminen oikeastaan pitää sisällään.

Itse haluan todeta oleellisen: Katujen tukkiminen ei ole rauhanomaista mielenosoittamista, vaan haitantekoa. Rauhanomainen mielenosoittaminen on edelleen sallittua. Poliisi on kaduilla turvaamassa käskyillään lakia ja järjestystä. Niitä käskyjä tulee totella. Jos poliisin käskytystä ei totella, poliisi tekee työnsä kovemmin keinoin.

Pidän käsittämättömänä, että poliisitoimesta vastaava sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on lähtenyt poliisin auktoriteettia kyseenalaistavaan kommentointiin mukaan ja vaatinut viranomaisia käyttämään aikaansa asian selvittelyyn.

Yhdysvalloissa demokraattien hallitsemissa osavaltioissa ja Ruotsin lähiöissä näkee, mihin poliisin tuomitseminen työnsä tekemisestä lopulta johtaa. Se johtaa katujen anarkiaan, jossa pommit räjähtelevät, viattomia ihmisiä piestään kirkkaassa päivänvalossa ja rehellisten yrittäjien toimitiloja ja julkisia rakennuksia töhritään, tuhotaan ja poltetaan puuttumatta. Rasismin vastustaminen tai ilmastotoimien vaatiminen katsotaan moraalisesti ylivertaiseksi; ikään kuin jumalalliseksi oikeutukseksi, jonka varjolla saa tehdä mitä tahansa.

Sosiaalisessa mediassa on nähty Elokapinaan liittyen nuorten kirjoittajien kommentteja, joissa Helsingin kaupungin julistama ilmastohätätila on katsottu oikeutukseksi haitanteolle. Symbolinen ele on otettu totisena totena. Tästä pitäisi herätyskellojen soida. Minkäänlaisia hätätiloja ei missään tilanteessa tulisi julistaa ilman todellista ja akuuttia hätää.

Suomen osuus maailman ilmastopäästöistä on promillen luokkaa, mutta aikuiset ihmiset päättävissä asemissa lietsovat ilmastohätää, kuin heikkopäiset. Vihervasemmisto julistaa, kuin koko maailma olisi menetetty ja ihmiskunta tuhoon tuomittu, jos juuri Suomi ei antaudu radikaalivihreydelle tässä ja nyt. Tämä siitä huolimatta, että Suomi on maailman ilmastoystävällisimpiä maita.

Hysterisoinnin ja apokalyptisten tulevaisuuskuvien levittelyn seurauksena joukoittain nuoria näyttää menettävän mielenterveytensä ja uskonsa tulevaisuuteen.

Kantakaa vastuunne, aikuiset ihmiset! Ilmastohysterian lietsomisen on loputtava.