Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 15.9.2020 Alvettulan koulun henkilökunta vetosi koulunsa puolesta.

Hämeen Sanomien Hämeenlinnan kaavailemista säästöistä kertovasta jutusta 11.9.2020 voidaan todeta, miten pienistä säästöistä koulun kohdalla on kyse:

”Viranhaltijat esittävät, että Hauhon Alvettulan koulun lakkauttamisesta ensi elokuun alussa käynnistetään selvitys. Lakkautus toisi säästöä muista kuin henkilöstömenoista 46 000 euroa.”

Miksi 46 000 euron säästöjen takia ajettaisiin alas terve kyläkoulu? Huomionarvoista on, että yhdellä apulaiskaupunginjohtajan viran lakkauttamisella pelastettaisiin vähintään neljä vastaavaa koulua. Toimivat alakoulut ovat selkeä vetovoimatekijä pitäjissä.

Kun vuoden 2009 kuntaliitoksesta Hämeenlinnan, Hauhon, Lammin, Tuuloksen, Kalvolan ja Rengon kesken sovittiin, tarkoitus ei ollut ajaa pitäjien lähipalveluja alas. Sopimukseen hallinnon ja palveluiden järjestämisestä kuntien yhdistyessä kirjattiin:

”Palveluverkon kehittämisen periaatteena on, että lähipalvelut tuotetaan asiakaslähtöisesti alueilla ja erityispalvelut keskitetään. Lähipalveluyksiköitä ovat alakoulut, terveysasemat, päivähoitopaikat sekä vanhustenhuollon laitokset.”

Vaikka edellinen kirjaus on 11 vuotta vanha, niin tämän perusteella palveluiden lakkauttamisjärjestyksen pitäjissä ei tulisi lähteä alakouluista ja päivähoitopaikoista, vaan sivistystoimen säästölistalla ensimmäinen kohde olisi näin ollen lukio.

Kokonaan toinen kysymys on se, onko tämäkään järkevää vielä tällä hetkellä. Hämeen Sanomien uutisen 11.9.2020 mukaan Lammin lukion opiskelijat tulevat pääosin Lammin ja Tuuloksen alueelta, joten näiden alueiden asukkaiden lukio-opintoja lakkauttaminen vaikeuttaisi ikävästi.

Lukio on tällä hetkellä kilpailukykyinen ja kustannukset kohtuulliset, mutta lukioikäisten määrä pitäjissä laskee. Se näkyy edellä mainitun uutisen mukaan merkittävästi vasta kahdeksan vuoden kuluttua. Lukion kohtaloa lienee kuitenkin syytä pohtia jo nyt.

Yhtä kaikki, Hämeenlinnan on huolehdittava myös pitäjistään. Kyläkouluihin kautta koko maan liittyy valtavaa epävarmuutta. Varmaa on kuitenkin se, että elinvoimaisimpina tulevaisuudessa pysyvät ne kylät, joiden osalta kunnallishallinto signaloi kaikesta taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta vahvaa ja pitkäjänteistä tahtotilaa lähipalveluiden säilyttämiseen.

Pelkästään uutiset kyläkoulujen lakkautusuhasta luovat mustia pilviä pitkälle tulevaisuuteen. Potentiaalisen uuden asukkaan googlatessa mahdollista tulevaa kotikyläänsä, vanhempikin internetin syövereistä löytyvä uutinen kyläkoulun lakkautusuhasta on vähän kuin kehotus muuttaa muualle.

https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/saastot-puraisevat-kaikkea-alvettulan-koulukin-joutui-lopetusuhan-alle-rahaa-pois-myos-hameenlinnan-teatterilta-ja-liikuntahalleilta-1512611/

https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/selvitys-lupaa-hyvaa-lammin-lukiolle-1512589/