Jyri Raivio arvioi Suomen kuvalehden jutussaan 30.3.2020, että Korona saattaa iskeä kovaa Suomen hävittäjähankintaan. Raivio kirjoittaa:

”Kymmenen miljardin euron lisävelan ottaminen hävittäjien ostamiseen ja kaksikymmentä lisämiljardia niiden operoimiseen tuntuu hurjalta ajatukselta, kun ottaa huomioon julkisen talouden odotettavissa olevat näkymät.”

Koronakriisin on arvioitu olevan taloudellisesta näkökulmasta jopa pahempi, kuin 90-luvun lama. Tämä tarkoittaa kansantalouden kannalta sitä, että kaikesta ei-välttämättömästä on lähivuosina pidättäydyttävä.

HX-hankkeen suunnitelmien mukaista hävittäjähankintaa on kritisoitu jo ennen koronakriisiä. Koneiden suunniteltu määrä, 64 kappaletta, on monien mielestä ollut liian suuri ja sen on koettu uhkaavan muun muassa ohjuspuolustusjärjestelmän sekä maa- ja merivoimien kehittämistä. Tässä tilanteessa suunnitelmien mukainen hävittäjähankinta sisältää suuria riskejä, joita Raiviokin kirjoituksessaan avaa.

Hornetien korvaajaksi yleisesti ounasteltua F-35 -hävittäjää on pidetty riskinä muutenkin. Tiedot Yhdysvalloista kertovat, että koneiden tehtävävalmius on huono. Omaa kieltään tästä kertoo se, että alkuvuodesta Pirkkalassa pidettyihin hävittäjätesteihin haluttiin neljä tämän tyypin hävittäjää. Lopulta testiin saatiin kaksi, joista toinen hajosi. Testit suoritettiin yhdellä koneella!

Hävittäjähankinnassa onkin syytä ottaa nyt aikalisä. Itse tuin jo viime keväänä ja tuen edelleenkin Paavo Väyrysen ehdotusta Suomen nykyisten hävittäjien elinkaaren jatkamisesta. Väyrynen kirjoitti blogissaan 1.3.2019 näin:

”Suomi voisi jatkaa nykyisten hävittäjien elinkaarta noin kymmenellä vuodella. Sveitsistä tulleiden tietojen perusteella tämä saattaisi maksaa noin miljardi euroa.

Säästöjen avulla voisi tulla mahdolliseksi hankkia ulkomailta käytettyjä Hornet-hävittäjiä samaan tapaan kuin aikanaan tehtiin Hawk-koneiden suhteen. Tällöin koneiden kokonaismäärä voisi kasvaa tuntuvasti nykyistä suuremmaksi.”

Uusien koneiden hankinnan lykkääminen on tässä tilanteessa ainoa järkevä ja vastuullinen vaihtoehto.

 

Lähteet:

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/korona-saattaa-iskea-kovaa-myos-suomen-havittajahankintaan

https://www.aamulehti.fi/a/07740703-7861-478c-ab1f-073c755494cf

https://www.paavovayrynen.fi/2019/03/01/havittajahankinta-uuteen-harkintaan/