”Kriistilanteet vahvistavat yleensä valtiokeskeistä ajattelua. Jos tätä kestää pitkään, ajattelutapa voi olla, että kovan paikan tullen meillä ei ole olemassa muuta kuin valtio, joka meidän eduistamme pitää huolen.” 

Näin kuvaa poliittisen historian tutkija Mikko Majander Yle uutisten tämän aamuisessa jutussa.

Ja näinhän se on. Kuka muu muka pitää suomalaisten puolia tällaisessa tilanteessa?

Sitä varten suomalaisilla on oma valtio.

Sitä varten meidän tulee itse päättää omista asioistamme.

Sitä varten kaikilla uskottavilla, omista asioistaan huolehtivilla valtioilla on oma keskuspankki ja oma raha.

Sitä varten pohjavesi, sähköverkot ja muut huoltovarmuustekijät ovat omissa käsissämme.

Sitä varten täällä viljellään omaa maata, kasvatetaan karjaa ja sitä myös tuetaan tarpeen mukaan.

Sitä varten meillä on oma armeija. Sitä varten on ollut puolueettomuuspolitiikan perinne, että emme joutuisi sitä käyttämään.

Sitä varten tehdään meitä hyödyttävää kauppaa itään ja länteen eikä pelata maailmanpolitiikan pelejä omaan jalkaan ampuen. Tai ainakin ennen tehtiin.

Suomi on rakentanut historiansa saatossa heikommassa asemassa olevia suomalaisia ja yhteiskuntarauhaamme turvaavan sosiaaliturvajärjestelmän, josta on tullut hyväksikäytön väline muiden maiden kansalaisille. Muualta tulevien loisten elättämisen sijasta meidän tulee osoittaa solidaarisuutta tukemalla muita maita rakentamaan omat järjestelmänsä.

Epäterveet ideologiat pyrkivät romuttamaan tämän kaiken, mikä on suomalaisten parhaaksi rakennettu. Maailman vahvimpia passeja jaellaan muutaman vuoden asumisen jälkeen. Maanpetturit hinaavat meitä kohti EU-liittovaltiota.

Ylpeyttä omasta isänmaasta ja sen suojaamisesta on koeteltu. Nyt sen merkitys näkyy, mitä vielä on jäljellä. Mutta vielä vuosikymmenkin eurossa ja rajat ja rahapussit auki kaikille -asenteella vie tämän maan polvilleen. Siihen pitää tämän kriisin jälkeen saada muutos.

Ehkä tämän kriisin jälkeen myös ymmärryksellä on tilaa kasvaa ja nuoremmankin polven keskuudessa aletaan arvostaa sitä perinteisempää valtioviisautta, jolla pidetään kiinni Suomen linjasta ja huolehditaan omasta kansasta. Se kulkee kaiken muun edellä.

Näillä sanoilla, pysykää terveinä ja turvassa. Ihan jokainen.

”Oi Suomi, katso, sinun päiväs koittaa
Yön uhka karkoitettu on jo pois
Ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa
Kuin itse taivahan kansi sois
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa
Sun päiväs koittaa, oi synnyinmaa”
V.A. Koskenniemi