Alma median julkaistua torson presidenttigallupinsa – josta se ainoa kisaan jo ilmoittautunut mystisesti puuttui – ilkeämieliset, Pekka Haavistoa hänen koulutustasonsa ja sivaritaustansa kautta mollaavat jutut lähtivät jälleen somessa kierrokselle. Olen itse koulutukseltani parilla eri ammattitutkinnolla varustettu ylioppilas ja rauhan ajaksi asepalveluksesta vapautettu. En koe, että olisin epäpätevä mihinkään tehtävään, minkä voi poliittisen osallistumisen kautta saavuttaa. Eikä minun tai kenenkään kaltaiseni tule missään tapauksessa ajatella niin. Kyllä me kansanmiehet, jotka emme nuoruuden levottomuuttamme jaksaneet koulun penkillä riittävän pitkään istua, kykenemme myös! Jukolauta!

En kannata Haavistoa presidentiksi millään muotoa, mutta kyllä minua juippivat jutut, joissa häntä lyödään vyön alle koulutuksensa takia. Oman koulutuksen liioittelu on tietenkin pelkästään typerää ja tarkoituksellista harhaanjohtamista keneltä tahansa. Se on myös politiikassa täysin turhaa, ellei pode jonkunlaista alemmuuskompleksia sen puutteen takia. Toki tässä muodollista pätevyyttä palvovassa, todistus-, sertifikaatti-, osaamispassi- ja lupakorttikeskeisessä yhteiskunnassa se saattaa olla luultua yleisempää ihmisillä, jotka tietävät pärjäävänsä ilmankin. Uskokaa itseenne, hyvät ystävät!

Ikään kuin kunnanvaltuutetuksi, kansanedustajaksi, ministeriksi tai presidentiksi olisi jokin muodollinen pätevyysvaatimus. Ei tasan ole! Demokratiassa kelpoisuusehto politiikkaan on vain ja ainoastaan kansan antama mandaatti eikä mikään muu. Omaksi edukseen jokaisen korkeasti koulutetun ihmisen tietysti kannattaa pitää yhteiskunnassa yllä meritokratian ilmapiiriä, jossa alemman koulutustason ihmiset ovat hieman alempiarvoisia; sitä heikompaa ainesta.

Hulluutta on myös sellainen yleinen ajattelutapa, että suomalaisen,  yhden maailman parhaista peruskouluista ja lukiokoulutuksista läpikäynyt, sivistynyt ihminen ei olisi kyvykäs korkeisiin poliittisin vastuisiin ilman jotain tittelintuuren papereita, vaan ne paperit pitäisi olla ennen muuta niiden papereiden itsensä takia.

En minä sitä sano, että koulutus olisi huono asia ja älykkäät ihmiset ovatkin usein myös korkeasti koulutettuja, mutta kääntäen korkea koulutus on usein kirjanoppia, joka ei takaa älykkyyttä. Varmaan aika monikin keksii omista ympyröistään ihmisiä, joilla on kuin ihmeen kaupalla muodollinen pätevyys, mutta ei osaamista. Pienessä mittakaavassa ei tarvitse kuin ajatella kaikkia ajokorttinsa arpajaisista saaneita tai hygieniapassin haltijoita, jotka eivät pese käsiään kusella käytyään.

 

Aiheeseen liittyen kannattaa lukea myös aiemmat blogikirjoitukseni:

Ehrnroothin puolustuspuhe politiikan tittelintuureillehttps://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kimmokautio/276399-ehrnroothin-puolustuspuhe-politiikan-tittelintuureille/

Älykkyydestä ja ilmastouskonnostahttps://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kimmokautio/alykkyydesta-ja-ilmastouskonnosta/