Vastavalkea nostaa jutussaan ”500 tutkijan kirje YK:lle: ei ole mitään ilmastokatastrofia” ansiokkaasti esiin viidensadan ilmastotieteen ja siihen kytkeytyvien alojen tutkijan kirjeen YK:n pääsihteerille. Samalla toimittajan kommentissa kerrotaan myös 30 000 amerikkalaistutkijan allekirjoittamasta kannanotosta, että ei ole ”vakuuttavaa tieteellistä näyttöä siitä, että ihmiskunnan tuottamat hiilidioksidi, metaani tai muut kasvihuonekaasut aiheuttaisivat nyt tai tulevaisuudessa katastrofaalista lämpenemistä tai muutosta maan ilmakehässä” ja että sen sijaan ”on olemassa merkittävää tieteellistä näyttöä siitä, että ilmakehän lisääntyvä hiilidioksidi tuottaa monia hyötyjä kasvien ja eläinten elinympäristöille”.

Minä haluaisin muistuttaa kaikkia tieteelliseen konsensukseen vetoajia siitä, että jos totuus tottelee enemmistön mielipidettä – siitäkin huolimatta, että tiedostamme älykkäiden ihmisten olevan maailmassa vähemmistö – niin tällä hetkellä Suomessa perussuomalaiset ovat sitten politiikasta oikeassa.

 

Tieteellinenkin yhteisö koostuu ihmisistä. Kenties on totta, että tutkijoiksi päätyy pääasiassa ja keskimäärin meistä ihmisistä älykkäämpi aines, mutta niin kaikkien ihmisten kuin myös tutkijoiden kategoriassa ne älykkäistä älykkäimmät ovat pieni vähemmistö, eivät suinkaan suuri ja äänekäs enemmistö. Seuraavassa lainaan vuosien takaista Iltalehden juttua, jonka nopealla googlauksella löysin:

”Viidelläkymmenellä prosentilla ihmisistä älykkyysosamäärää (ÄO) on 90 ja 100 välillä. 2,5 prosenttia ihmisistä on henkisesti heikentyneitä ja heidän ÄO on alle 70. Sama määrä eli 2,5 prosenttia ihmisistä on puolestaan erittäin älykkäitä ÄO:n ollessa yli 130.

Neroja tai lähes neroja ihmisistä on vain hyvin pieni osa: 0,5 prosenttia. Heidän älykkyysosamääränsä on yli 140.”

Vaikka 95% ilmastotutkijoista olisi samanmielisiä, se ei yksinkertaisesti riitä taivaasta annetuksi totuudeksi ylentämiseen.

Ilmastopaniikin hoito-oppaan kirjoittanut toimittaja Matti Virtanen epäili mieleenpainuvasti, että jos säätä ei voida ennustaa luotettavasti kahden viikon päähän, miten voimme olla varmoja siitä, miten ilmasto käyttäytyy kymmenien vuosien aikajänteellä.

Asian ytimeen osuu myös Lasse Lehtinen Ilta-Sanomien kolumnissaan ”Ilmasto on uusi uskonto”:

”Nikolaus Kopernikus kehtasi 1500-luvulla sanoa, että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin. Väite oli hävytön ja sitä aikansa viisaat moittivat kuorossa. Galileo Galilei meni sata vuotta myöhemmin Roomaan selittämään samaa ja joutui oikeuteen jumalanpilkasta.”

Nykyihmiselle elämä epävarmuudessa on kovin vaikeaa, vaikka juuri epävarmuuden myöntäminen on kaiken viisauden, epäilyn, uteliaisuuden ja sitä myöten myös laadukkaan tutkimuksen elinehto. Niin kovin monen identiteetti ja koko elämä perustuu valheelliseen varmuuteen, joka luo tietoisuuteen yksinkertaista järjestystä, jossa ei ole sijaa räikeiden, vastakohtaisten mahdollisuuksien kiihkottomalle punnitsemiselle. Sellainen elämä on kovin haurasta ja helposti särkyvää.

Olisi syytä itseään pettämättä muistaa, että jotkut asiat ovat kovin paljon suurempia, kuin me ihmiset ja meidän rajallinen ymmärryksemme. Mahdollisesti saamme tietää ilmastoasioistakin totuuden vasta sadan vuoden päästä tai se jää meille ikuiseksi arvoitukseksi. Maailmanlopun kauppiaat paasatkoon, ostopäätös on jokaisen oma. Ihan aikuisten oikeasti kenenkään ei tarvitse valita puoltaan nyt. Epävarmuudessa eläminen on viisautta.

 

Lähteet:

500 tutkijan kirje YK:lle: ei ole mitään ilmastokatastrofia, Vastavalkea 4.10.2019

https://vastavalkea.fi/2019/10/04/500-tutkijan-kirje-yklle-ei-ole-mitaan-ilmastokatastrofia/

 

He ovat maailman 10 viisainta ihmistä, Iltalehti 28.8.2012

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2012082816008508

 

Lasse Lehtisen kolumni: Ilmasto on uusi uskonto, Ilta-Sanomat 25.9.2019

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006250308.html