Olen perin juurin kyllästynyt siihen, että vielä vuonna 2015 hyvinvointivaltio Suomessa joudutaan esimerkiksi koko maan kannalta ensiarvoisen tärkeä lastensairaala rakentamaan lahjoitusvaroin. Hämeenlinnassa yläasteikäiset nuoret joutuivat taannoin järjestämään mielenilmauksena kaupungin päättäjille ulosmarssin homekoulustaan. Joudummeko seuraavaksi korjaamaan tai rakentamaan päiväkoteja ja kouluja vetoamalla hyväntekeväisyyden tapaan ihmisten omatuntoihin esittelemällä sairastuneiden lasten kohtaloita televisiossa? Tähän leikkauspolitiikka meitä johtaa.

Mielestäni olemme kadottaneet jotakin oleellista, mikäli lastemme hyvinvointiin liittyvissä asioissa joudumme tukeutumaan hyväntekeväisyyteen ja ulosmarsseihin. Olemme unohtaneet hyvinvointivaltion peruslähtökohdan: Hyvää tehdään tehokkaimmin verotuksen kautta. Jokainen meistä tekee osan työstään yhteiseksi hyväksi joka päivä. Se ei vaadi televisioituja pellenenäpäiviä, julkimoita eikä raflaavia otsikoita kerätyistä supersummista. Se vaatii yhden vahvan valtion, joka pitää huolta omistaan ja palauttaa jokaisen keräämänsä euron yhteiseksi hyväksi vastuullisella tavalla.
Me emme tarvitse uudistuksia uudistusten takia.

Elämme ajassa, jossa hyvinvointivaltion säilyttäminen vaatii rohkeutta, toisin kuin ainoana vaihtoehtona monien mieliin syöpynyt leikkaaminen palveluista ja valmiiksi pienistä etuuksista.  Hyvinvointivaltion romuttaminen uudistuspuheen valeasuun puettuna ei siis ole rohkeaa, vaan raukkamaista ilkivaltaa. Se on sitä, että yön pimeinä tunteina potkitaan bussipysäkiltä lasit rikki, että saadaan lasiliikkeelle töitä. Se on tahallista sotkemista siivoojien työllistämiseksi. Se on päiväkotien ja terveyskeskusten lakkauttamista, jotta tehdään tilaa yksityisille toimijoille ja voittojen tavoittelulle. Piilotetaanko esimerkiksi yksityisten terveyspalveluiden tuottamat voitot veroparatiiseihin, jotta niistä voidaan myöhemmin lahjoittaa enemmän vaikkapa juuri lastensairaalan rakentamiseen? Miettikää nyt jokainen ihan itse.

Kimmo Kautio
Kansanedustajaehdokas (vas.)
Hattula