Entinen pääministeri ja eduskuntavaaliehdokas Matti Vanhanen (kesk.) Facebookissa sunnuntaina:

”Valtion tuloverotuksessa jo nyt 8,5 prosenttia tulonsaajista maksaa jo nyt 68 prosenttia kaikista valtion tuloveroista. Ja vastaavasti 74 prosenttia maksaa vain 3 prosenttia valtion tuloveroista. Kaksi johtopäätöstä. Tuloverotuksen kevennykset eivät auta pienituloisimpia lainkaan ja toisaalta tuloverotuksen kiristykset iskevät vain pieneen vähemmistöön, joiden verorasitus jo nyt on korkea.”

Johtopäätöstensä pohjaksi Vanhanen jakoi oheisen kuvan Akavan taulukosta, josta ilmenee veronmaksajien ja maksetun valtion ansiotuloveron jakauma tuloluokittain vuodelta 2013.

Akavan kuvaaja on monellakin tapaa herättävä. Sen lisäksi, että se saa oikeiston itkemään verotuksen epäoikeudenmukaisuutta, se osoittaa selvästi, että olennaisin löytyy kyseisen taulukon ulkopuolelta. Pääomatulojen verotuksen saattaminen progression ja kunnallisverotuksen piiriin sekä verovuotojen tukkiminen ovat avainasemassa valtiontalouden tasapainottamisessa ja oikeudenmukaisemman Suomen ja reilumman tulevaisuuden rakentamisessa, jos sellaista halutaan.

Globaalissa mittakaavassa maailman rikkain prosentti omistaa puolet maailman omaisuudesta. Suomessa rahakkain prosentti omistaa tällä hetkellä Taloussanomien mukaan noin 12–15 prosenttia maamme varallisuudesta. Millaiset mahtavat olla omistukset esimerkiksi rikkaimman 8,5% osalta?

Olisi mielenkiintoista ja tarpeellista nähdä tätä Akavan kuvaajaa vastaava jakauma, joka ottaisi ansiotulojen lisäksi huomioon myös pääomatulot ja suhteuttaa sen jälkeen osuudet verotuksen kokonaisuudesta osuuksiin omistuksista.

 

Jos joku on asiaan vihkiytynyt, niin linkkejä ja kommentteja Uuden Suomen puheenvuoron puolella, kiitos! http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191341-verotuksen-ja-omistusten-suhteesta

 

Lähteet:

https://www.facebook.com/matti.vanhanen.5?fref=ts 

http://www.taloussanomat.fi/raha/2015/01/22/yle-nain-paljon-suomen-rikka…

http://yle.fi/uutiset/oxfam_rikkain_prosentti_omistaa_pian_puolet_kaikes…

http://www.iltalehti.fi/talous/2015020719155356_ta.shtml