Kirjoitus julkaistu Hämeen vasemmiston piiripostissa 2/2014

Suomi oli vuonna 2013 euroalueen demokraattisin maa. Tämä selviää Economist Intelligence Unitin demokratia-indeksistä, jota EIU on toteuttanut vuodesta 2006 alkaen. Indeksin mukaan demokratia on taantunut miltei koko euroalueella, myös Suomessa, vuodesta 2008 lähtien. Indeksissä mitataan muun muassa vaalien moniarvoisuutta, kulttuuria, kansalaisvapauksia ja poliittista osallistumista. Esimerkiksi Kreikassa demokratian heikentyminen on suoraa seurausta siitä, että sen talouspolitiikan kontrolli on luisunut vaaleilla valittujen poliitikkojen sijasta EU:n ja pankkiirien käsiin. Saksassa taas suurimpien poliittisten puolueiden jäsenmäärien lasku ja äänestysprosentti vaaleissa ovat vaikuttaneet asiaan suurinpiirtein yhtä paljon, kuin Kreikassa talous.

Suomalainen demokratia on isiemme perintö, jota tulee vaalia. Sen lisäksi, että olemme euroalueen demokraattisin maa, olemme myös lehdistönvapauden kärkimaa maailmassa. Toimittajat Ilman Rajoja –järjestö julkaisee vuosittain raporttinsa maailman lehdistönvapaudesta. Suomi on vuoden 2014 lehdistönvapausindeksin ykkönen. Kuten hyvin tiedämme, yksi demokratian toteutumisen tärkeimmistä edellytyksistä on sanan- ja lehdistönvapaus. Kansanvalta ei voi luotettavasti toimia, mikäli kansa ei saa äänestyspäätöstensä tueksi oikeaa tietoa. Päätöksenteon prosessien läpinäkyvyys aina valmistelusta alkaen taas turvaa kansalaiselle kuluttajansuojan, jonka perusteella edellisen äänestyspäätöksensä voi seuraavissa vaaleissa halutessaan reklamoida.

Ukrainan kriisin yhteydessä Suomen Venäjän vastaista linjaa on perusteltu muun muassa kuulumisella länsimaiseen arvoyhteisöön, jonka peruspilareita ovat demokratia ja sananvapaus. Yhtenevin sanankääntein on puolusteltu, kumma kyllä, myös salassa valmisteltuja EU:n ja Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksia ja Suomen Nato-isäntämaasopimusta. Syvenevän länsi-integraation hinta Suomelle näyttää kuitenkin olevan koko ajan taantuva demokratia ja heikkenevä talous, mistä huolimatta oikeisto jatkaa keulimistaan pakki päällä. Demokratian ja sananvapauden kärkimaahan eivät kuulu tabut ja väärämielisten vainoaminen, vaan avoin, kriittinen keskustelu ja vaihtoehtojen tunnustaminen niin naapurisuhteista, Natosta, eurosta, kuin EU:stakin. Vaihtoehdottomuuden aika on ohi!