Sähköposti toi päivityksen SumOfUs.org -sivustolta kertoen, että maatalouskemikaaleja ja geenimuunneltuja siemeniä myyvä amerikkalainen suuryritys Monsanto on aikeissa haastaa kokonaisen valtion oikeuteen.

Mistä on kyse?

Kun pienviljelijät Guatemalassa säästävät siemeniä kuluvalta vuodelta seuraavaa varten, kuten aina ennenkin, he voisivat Guatemalan korkeimman oikeuden hiljattain kumoaman ns. ”Monsanto-lain” mukaan saada maksimissaan neljän vuoden vankeustuomion.

Nyt Monsanto kuitenkin vaatii lakia vapaakauppasopimuksen (DR-CAFTA) nojalla ja lienee vain ajan kysymys, milloin se käynnistää oikeusjuttujen aallon pakottaakseen Guatemalan antamaan asiassa periksi. Todennäköisesti myös USA:n suunnalta tullaan painostamaan Guatemalaa ja on mahdollista, että mikäli se ei asiassa taivu, se tullaan sulkemaan vapaakauppasopimuksen ulkopuolelle.

Kyseessä on klassinen esimerkki siitä, miten suuryritykset pyrkivät käyttämään vapaakauppasopimuksia suvereenejä valtioita vastaan ja kasvattamaan valtaansa. Tätä kirjoittaessa ne puskevat TTIP- ja TPP-sopimuksia eteenpäin suojassa kansojen katseilta, medioilta ja jopa demokraattisesti valituilta poliitikoilta.

 

Linkkejä:

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3065596/maailman-vihatuin-yhtio-%E2%80%93-monsanto

http://www.telesurtv.net/english/news/Guatemala-Strikes-Down-Monsanto-Law–20140905-0026.html

http://rt.com/usa/184833-guatemala-monsanto-trade-seeds/

http://en.wikipedia.org/wiki/Dominican_Republic%E2%80%93Central_America_Free_Trade_Agreement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s