Peace Research Institute Oslon professori Ola Tunander (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Ola_Tunander) on kirjoittanut kirjan syntymävuoteni sukellusvenetapauksesta. Kirja löytyy englanniksi nimellä ”The Secret War against Sweden: US and British Submarine Deception in the 1980s”. Kirjasta on tarjolla tiivistelmä Fredsakademiet.dk -nettisivuilla. (http://www.fredsakademiet.dk/library/tunander.pdf)

Nopealla vilkaisulla vuoden 1982 yhtymäkohdat tähän päivään näyttäisivät olevan sosiaalidemokraattien vaalivoitto Ruotsissa ja venäläisten syyttely tapauksesta. 1982 sosiaalidemokraatit voittivat vaalit Olof Palmen johdolla. Palme kampanjoi mm. Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan ydinasevapaan alueen puolesta ja siksi hän oli aloitteellinen lännen ja Neuvostoliiton välisen vuoropuhelun aikaansaamiseksi turvallisuudesta ja aseistariisunnasta. Tunanderin mukaan Palme nähtiin Yhdysvaltojen, Naton ja joidenkin armeijan ja teollisuuden johtajien toimesta turvallisuusuhaksi Ruotsissa. Palme murhattiin kuukausi ennen matkaa Moskovaan. Murha on edelleen selvittämättä.

Tunander on tutkimustensa tuloksena tullut johtopäätökseen, että vuoden 1982 tapahtumiin Neuvostoliitolla ei ollut osaa eikä arpaa. Hän näki tapahtumat puhtaana läntisenä provokaationa ja psykologisena sodankäyntinä Palmen uskottavuutta vastaan ja yleisen mielipiteen muokkaamiseksi.

Oli totuus tässäkin asiassa mikä tahansa, niin Tunanderin ja hänen kaltaistensa tutkijoiden kirjoitukset auttavat ymmärtämään tätä petosten ja silmänkääntötemppujen maailmaa näinä informaatiosodan kovina aikoina. Ruotsin uuden, Stefan Löfvenin johtaman hallituksen ottama Nato-kielteinen linja edeltää kuitenkin tapahtumia myös tänä päivänä, vuonna 2014, joten Tunanderin näkemysten tyrmääminen olisi melkoista kieltäymyksen tilassa elämistä.