Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 17.1.2023.

Media raportoi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) liittyneen niiden ihmisten sakeaan joukkoon, jotka ovat ostaneet terveisiään Ukrainan puolustuksessa käytettäviin raketteihin. Halla-aho puolusteli ammusten sponsorointia ja venäläisten demonisointia Facebookissa.


Tultuaan valituksi Suomen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi Halla-aho on keskittynyt vaatimaan lännen väliintuloa Ukrainaan, toisin sanoen kolmatta maailmansotaa, julistamaan patologista venäläisvihaa kansainväliselle yleisölle, puolustelemaan demonisointia ja kaivamaan maata arvostettujen instituutioiden, kuten YK:n alta.


Halla-aho on nauttinut eriskummallista koskemattomuutta. Hänen kommentteihinsa eivät ole tarttuneet edes vasemmiston tai vihreiden edustajat, vaikka kyse on nyt jo varsin avoimesta ja ilmiselvästä vihanlietsonnasta.


Kontrasti kommentteihin, joiden johdosta edellinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) pakotettiin eroamaan, on suorastaan räikeä. Niikon eroon johti liian rehellinen twiitti:


”Nyt pitäisi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tai jonkun muun astua julkisuuteen ja sanoa, että Ukraina ei liity Natoon”, Niikko twiittasi.


”Muutoin neuvottelut ei onnistuneet Venäjän näkökulmasta ja seuraukset on karmivat. Eikö Lännestä löydy yhtä viisasta päämiestä joka Venäjän tuntee?”, Niikko myös ihmetteli.


Niikko tavoitteli sodan välttämistä ennen sen syttymistä ja peräänkuulutti reaalitodellisuuden ymmärtämistä. Halla-ahon tavoite sen sijaan näyttää olevan Suomen naapurimaan ja -kansan täydellinen demonisointi, sodan jatkaminen viimeiseen ukrainalaiseen tai kolmannen maailmansodan syttymiseen saakka.


Niikon kommenttien väitettiin olevan Suomen virallisen ulkopoliittisen linjan vastaisia ja ennen muuta siksi hänet pakotettiin eroamaan. Halla-aho istuu yhä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan pallilla, joten on kysyttävä, edustaako venäläisten demonisointi Suomen virallista linjaa?


Venäläiset ovat maamme toiseksi suurin ulkomaalainen vähemmistöryhmä. Suomessa asuu lähes 30 000 Venäjän kansalaista. Heidän ihmisyyttään ei voi kiistää eikä riistää.


Halla-ahon on erottava ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.