Kansalaiset,

Vappu on perinteisesti työväen juhla. Tänä vuonna erityisen tärkeää on muistaa raskasta työtään raataneet hoitajat, joiden perustuslaillinen oikeus päättää itse rokottautumisesta vietiin, mutta kompensaatiota siitä – tai äärirajoille venytetystä jaksamisesta – ei näy eikä kuulu. Hoitajat, jos jotkut, ovat palkankorotuksensa ansainneet.

Hyvät ystävät,

Tämä ei kuitenkaan ole puolustuspuhe AY-liikkeelle. Työkansan järjestäytyminen on tietenkin tärkeää, jotta työntekijöillä on neuvotteluvoimaa. AY-liikkeellä on kuitenkin suuri vastuu Suomen talouden tilasta. Se on käyttänyt valtaansa mm. EU:n elpymispaketin tukemiseksi ja sitä kautta tukenut kritiikittä poliittisen johtomme EU- ja eurofantsuttelua.

AY-liike on unohtanut kertoa duunarille vaihtoehdot. Ne ovat jatkaa Suomen rajua velkaantumista, uida ajopuuna EU-liittovaltioon, laittaa Suomi eurokuntoon, eli sisäinen devalvaatio, tai ymmärtää erota eurosta.

Koska Suomelta puuttuu valuuttajousto, talouden töyssyihin ajetaan ilman jousitusta. Sisäinen devalvaatio tarkoittaisi työehtojen ja saavutettujen etujen heikennyksiä. Ne eivät ole toivottavia, mutta jos työtä tekevä kansa valitsee roikkua eurossa, sen tulisi kestää nämä seuraukset. Tähän AY-liike ei ole valmis, eikä tarvitsekaan, mutta järjestäytyneen työvoiman olisi korkea aika laittaa stoppi sille, miten AY-pamput ajavat EU- ja europolitiikkaa jäsentensä päiden yli ja heidän etujaan vastaan.

AY-liikeen ekonomistien on korkea aika lopettaa valehtelu eurojäsenyyden autuudesta! Suomi ei selviä, jos valuutta ei jousta eikä työn hintakaan jousta. Duunarina palauttaisin valuuttajouston.

Kansalaiset,

Tänä vappuna on erityisesti rauhanpuheiden vappu. Vuonna 2012 Rauhan Nobelin voittanutta Euroopan unionia on menneisyydessä tituleerattu rauhan unioniksi. Nyt eurooppalaisia aseita virtaa Ukrainaan, mikä pidentää sodan kestoa ja tavallisen siviilin kärsimystä. EU puuhaa Yhdysvaltojen hyödyllisenä idioottina täysimittaista taloussotaa ja sahaa pakotteilla omaa oksaansa. Tämä tuottaa vain kärsimystä ja vaikeuksia Euroopan maille ja kansoille, kun taloussodan laskun eräpäivä koittaa. Missä ovat rauhan unionin aloitteet rauhan puolesta?

Hyvät ystävät,

Jos me olemme rehellisiä, me kaikki tiedämme, mistä Ukrainan sota johtaa. Ukrainan sodan juurisyyt ovat länsimaisessa ylimielisyydessä; kyvyttömyydessä kuulla itänaapurimme turvallisuushuolia. Sota ja sodalla uhkailu eivät tietenkään ole hyväksyttäviä tapoja edistää tavoitteitaan, mutta Ukrainan taipuminen puolueettomuuteen ennen sodan syttymistä olisi ollut – ja on edelleen – mitätön hinta rauhasta.

Itse asiassa se ei olisi edes hinta, vaan puolueettomuus on testattu malli, joka toimii. Puolueettomat maat ovat demokratian mallimaita. Esimerkiksi Kreikan entinen valtiovarainministeri ja taloustieteilijä Yanis Varoufakis sanoi hiljattain, että esimerkiski Suomen malli toimisi Ukrainalle. Hänen mukaansa sotiemme jälkeen Suomesta on puolueettomuuden myötä tullut loistava valtio, joka päihittää niin Yhdysvallat kuin Kreikankin demokratiassa, koulutuksessa ja teknologisissa innovaatioissa. Puolueettomat maat ovat menestystarinoita.

Kansalaiset,

Puolueeton Suomi, jota kansainvälisen oikeuden määritelmin yhä olemme, on ollut myös rauhanvälittämisen suurvalta. ETY-kokous vuonna 1975 oli rauhanponnistuksista lajissaan suurin. Se oli korkeimman tason poliittinen konferenssi, johon kaikki eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset johtajat osallistuivat. ”Helsingin hengestä” tuli käsite. ETYK:istä tulee vuonna 2025 kuluneeksi 50 vuotta.

Aika näyttää, onko maamme johtajilla viisautta vaalia tätä suurten valtiomiestemme henkistä perintöä ja pitää Suomi yhä perinteisellä sotilaallisen puolueettomuuden tiellä, johon maineemme rauhanvälittämisen suurvaltana perustuu. Mikäli Suomi liittyy kaukana puolustamiensa valtioiden rajoilta siviilejä mm. Jugoslaviassa ja Libyassa pommittaneeseen hyökkäysliitto Natoon, koko henkinen ja kunniakas rauhantyön perintö vedetään vessasta alas.

Kansalaiset,

Puolueettomuus ei ole vanhentunutta, vaan se olisi ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Business Finland on esitellyt verkkosivuillaan skenaarion jakautuneesta maailmasta, jota kohti olemme matkalla. Sen mukaan EU:n sisämarkkina hiipuu ja Suomen vienti vetää yhä enemmän Aasiaan. Venäjästä riippuu tällöin paljon, sen ollessa ylilentoalue mm. matkailulle ja rahtiliikenteelle. Kiinan ollessa aivan näillä näppäimillä maailman johtava talousmahti ja naapurimme Venäjän kulkiessä käsikynkkää sen kanssa, näyttää siltä, että myös taloudessa aurinko saattaa nousta tulevaisuudessa idästä.

Kaupan esteitä itään ei pidä rakentaa tukemalla rautaesiripun rakentamista ja liittoutumalla sotilaallisesti ja riskeeraamalla vastatoimia. Suomen on ajateltava tulevaisuuttaan ja nähtävä maailman muutos.

Halpahintaisen ja kaksinaismoralistisen arvohapatuksen takia ei pidä liiaksi takertua auringonlaskun länteen ja menneisyyden haaveisiin. Puolueettomuus on pienen maan paras turva.

Näillä sanoilla ja vaikka ajat ovat vakavat, toivotan kaikille suomalaisille joka niemeen, notkoon ja saarelmaan,

Hauskaa Vappua!