Paljon on ollut puhetta siitä, mistä hyvinvointialue päättää tai ei päätä. Jos tämä on ohjenuora vaalikeskusteluun tai peräti äänestämiseen, niin näissä vaaleissahan ei oikeastaan pitäisi kenenkään lupailla lisää sitä ja lisää tätä.

Hyvinvointialue saa vain valtion rahoituksen jaettavakseen. Realistisesti katsoen se tuskin mahdollistaa parannuksia ilman heikennyksiä jostakin hyvinvointialueen vastuiden sisällä.

Nyt lisäyksiä ollaan tekemässä kovaa vauhtia ja ne ovat valumassa hallintoon. Jaettavaa ei ole ja jos rahasäiliö kauhotaan tyhjäksi ennen aikojaan, koittaa vilu ja nälkä.

Syömävelan mahdollisuutta ei ole, eikä liioin verotusoikeutta. Lainanottovaltuus on hyvinvointialueesta annetun lain 15 §:n ja 16 §:n mukaisesti vain investointisuunnitelmaa vastaan ja sekin on valtioneuvoston käsissä.

Meitä perussuomalaisia on moitittu äänekkäästi kertomalla, ettei bensan hinnasta päätä aluevaltuusto. Tikun näkee naapurin silmässä, muttei huomaa tukkia omassaan. Ei aluevaltuusto päätä yhtään sen enempää valtion menokehysten rikkomisesta, velanotosta kuin veronkorotuksistakaan.

Lupaukset lisäpanostuksista sinne ja tänne palautuvat kysymyksiin valtiontaloudesta. Kaiken lisähyvän lupailijoilta sopii odottaa vastauksia, mistä valtio taikoo rahat? Velkaantumalla, leikkaamalla vai veronkorotuksilla?

Jos veronkorotusten tien valitsee, niin vielä ehtisi kertoa, mitä veroja aikoo korottaa? Polttoaineveroako? Siksikö se koira niin äänekkäästi älähti?