Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen arvioi Uuden Suomen jutussa aivan oikein, että Suomi pärjäisi paremmin ilman euroa. Silti hän sanoo hyväksyvänsä, että Suomi on eurossa niin kauan, kuin Saksakin.

Honkonen siis ikään kuin osoittaa, että ymmärtää ja tunnustaa valtiomiehen lailla tosiasiat meille katastrofaalisesta valuutasta, mutta tulee samalla tunnustaneeksi myös haluttomuutensa tehdä asialle mitään. Lopulta hän tekeytyy – ilmeisen tahallaan – tyhmäksi laukoessaan, että Suomelle olisi jotenkin hyväksi seurata Saksaa.

Tosiasia kuitenkin on, että siinä missä Saksa hyötyy eurosta, Suomea kairataan pilkkikairalla sinne, minne aurinko ei paista. Saksa hyötyy jopa euron kriiseistä. Saksaa ei pidä peesailla!

Miksi periaatteessa hyvä ja tärkeä kannanotto pitää pilata ”hyväksyn jäsenyyden niin kauan kuin Saksakin on” -lätinällä? Jos on fiksumpi ja älykkäämpi, kuin muut, niin ei pitäisi esittää salonkikelpoista sillanrakentajaa validoimalla suoranaisia tyhmyyksiä vaan osoittaa mielipidejohtajuutta.

Milloin viisaudesta ja älykkyydestä on tullut tässä maassa synti ja häpeä? Suomen euroeron vaatiminen ei ole millään tavalla radikaali näkemys. Meillä on aivan tarpeeksi tietoa ja kokemusta liian vahvan valuutan vahingollisuudesta. Viisaus ja älykkyys puolestaan ovat – kaikesta ympärillämme pyörivästä, aivottomasta ja arvottomasta kohinasta huolimatta – positiivisia ominaisuuksia.

Onko siellä Arkadianmäen pylvästalossa piilossa viisaita ja älykkäitä valtiomiehiä muitakin? Olette paljon vartijoina siellä. Ei talvisotaa eikä 1995 jääkiekon MM-kultaakaan voitettu kananmunat kainaloissa, muniin puhallellen. Kun kansanedustajilta puuttuu rohkeus ottaa kantaa ja puhua, koko Suomi on kuin Mikki Hiiri merihädässä.Hiuli hei, huolta nyt ei. Valtiomies näin, käy tuulta päin.