Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 17.11.2020

Toimittaja Susanna Kinnari kiitteli alanurkassa (HäSa 12.11.) kaikkia, jotka tuovat iloa kaupunkiin. Yhdyn näihin kiitoksiin. Valoa ja iloa kaamoksen torjumisen ja koronalta piilottelun keskelle toden totta tarvitaan.

Kurjuuden vastakohta lienee onnellisuus. Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori, onnellisuustutkija Markku Ojasen mukaan onnellisuuteen riittää, että perusasiat ovat kunnossa.

”Onnellisuus on tila, josta halutaan pitää kiinni. Se ei kaipaa mitään parempaa menneisyydestä tai tulevaisuudesta”, Ojanen sanoo Kouvolan Sanomien artikkelissa 9.10.2016.

Hämeenlinnan päätöksenteossa on pyöritelty viime vuosina kaikenlaisia, toisinaan realismia vailla olevia visioita ja haaveita. On kurkoteltu kuuseen ja kapsahdettu katajaan. Perusasioiden kustannuksella on tavoiteltu loisteliasta tulevaisuutta, täynnä ”positiivista pöhinää”.

Kinnarinkin mainitsemalla hämäläisellä jääräpäisyydellä on edistetty tuhoon tuomittuja hankkeita, jotka ovat jakaneet kaupunkilaiset leireihin. Tämä näkyy päätöksenteossakin kuntapolitiikalle hieman vieraana hallitus vastaan oppositio -asetelmana.

Kun eriäviä näkemyksiä eikä edes suorasanaisia varoituksia ole kuunneltu lainkaan, on synnytetty jakolinjoja, joiden yli arvostellaan lopulta kaikkea; vaikka sitten joulukuusen pystyttämistä tai maamerkkien valaisemista väärillä väreillä.

Onni siis asuu perusasioissa ja viisaus – ainakin filosofi Bertrand Russellin mukaan – epävarmuudessa. Tässä ollaan hyvän kunnallispoliittisen johtamisen prinsiippien äärellä. Kenenkään ei ole syytä olla omasta erinomaisuudestaan niin varma, ettei tilaa ja arvoa voisi antaa myös taustatyönsä hyvin tekeville muiden puolueiden poliitikoille ja heidän näkemyksilleen.

Kun arjen kannalta keskeisten perusasioiden merkitys tunnustetaan, sitoudutaan yhdessä niiden erinomaiseen hoitamiseen ja luotetaan pitkäjänteisesti niiden tuottamaan veto- ja pitovoimaan, Hämeenlinna voidaan ohjata pois tältä negatiiviselta kehältä. Kaupunki voi kukoistaa ja onnikin päästä oikeuksiinsa.