Uskokaa tai älkää, liityttyäni perussuomalaisten jäseneksi loppuvuodesta 2019, minut on estetty sekä Hämeenlinnan politiikka -ryhmästä että Hämeenlinna -ryhmästä Facebookissa.

Syyt ja perustelut ovat olleet mitättömiä tai olemattomia. Tuntuu, että niitä on hakemalla haettu. Ehkä minusta on sitten vain perussuomalaisena tullut nopeasti B-luokan kansalainen. Hämeenlinnalaisten Facebook-ryhmissä olen persona non grata, kuin Elvis Meksikossa. Roskalava Hämeenlinna-ryhmään sentään vielä sovin.

Hämeenlinnan politiikka -ryhmästä olen käsittääkseni ikuisessa bannissa. Homma lähti vitsistä, jossa ehdotin keskusteluketjussa ”nuijasotaa torilla viimeiseen mieheen”, kaupungissa vellovan toriparkki-kiistan ratkaisemiseksi. Kommentin reaktioista päätellen jokainen ymmärsi sen vitsiksi. Jokainen, paitsi ryhmän ylläpitäjä.

Ylläpitäjän mukaan eston kesto oli ensin luokkaa ”katsellaan”, mutta tuotuani ylläpitäjän mielivallan julki omissa kanavissani, estosta tuli pysyvä. Osittain kai siksi, etten suostunut mihinkään katumusharjoituksiin.

 

***

 

Hämeenlinna -ryhmästä poiston havaitsin hiljattain suunnitellessani jakaa siellä uuden uutislinkin. Kyseistä ryhmää ei löytynyt edes hausta hakemalla. Tiedusteltuani eston perusteita, ylläpidon vastaus kuului:

”Olemme joutuneet tekemään julkaisujesi ja kommenttiesi suhteen sen verran paljon ylläpitotoimia, että katsoimme ylläpitotiimissä parhaaksi päättää asian poistamalla sinut ryhmästä.

Viimeisin julkaisu, joka käsitteli Jukolassa tapahtunutta autojen polttamista oli provosoiva ja se varmisti ryhmästä poistamisen.

Missään ei sanota, ettetkö voisi jatkossa olla osa Hämeenlinna-ryhmää, mutta linjamme on tällä hetkellä tämä.

Hauskaa syksyä, katsotaan tilannetta uudestaan ensi vuoden puolella.”

Melko leväperäinen selitys. Paljonko on paljon ylläpitotoimia? Siis koska julkaisut aiheuttavat moderoitavaa keskustelua, ylläpito vähentää työmääräänsä bannaamalla julkaisijan? Ööö. Selvä.

No, muistan toki erään kerran kyseisessä ryhmässä, kun olin ”häirikkö”. Aiheutin ylläpidolle valtavasti työtä julkaisemalla erään uuden vuoden korvilla, että olen myymässä raketteja Hauhon S-Marketilla. Ylläpitäjä katsoi julkaisun olevan vaalimainontaa ja poisti julkaisun.

Ymmärrän tietysti, että minut on opittu tuntemaan politiikan aktiivina, mutta tällä sumealla logiikalla kaikki, mitä kaupungissa poliitikkona tunnettu henkilö julkaisee tai kommentoi yhtään missään, on vaiennettavaa vaalimainontaa.

Mitä tulee julkaisuuni koskien Jukolassa tapahtunutta autojen polttamista, kyseessä oli Hämeen Sanomien 4.8.2020 uutisen jakaminen suunnilleen tällaisella saatteella: ”Autonpolttokulttuuri on rantautunut Hämeenlinnaan. Ei hyvä.” Vaikea ymmärtää, mikä tuossa on pahaa? Maailmalla autot palavat tämän tästä. Onko se sitten hyvä asia, että palavat nykyisin jo Hämeenlinnassakin?

Ryhmän ylläpitäjän mukaan puoluevalinnallani ei ole mitään tekemistä eston kanssa. Hämeenlinnan Facebook-ryhmässä käytettiin kuitenkin ylläpitäjän toimesta ilmaisua ”persut ja persumieliset”, joille on jostain syystä erikseen kohdistettu kehotuksia käyttäytyä. Näin tapahtui muun muassa tuossa avaamassani keskustelussa.

On ilmiselvää, että ”persut” viittaa perussuomalaisten jäseniin, kuten esimerkiksi minuun, mutta miten määritellään ”persumieliset”? Tarkoittaako tämä kenties perussuomalaisia äänestäviä vai jonkin tietyn ääneen mainitsemattoman mielipiteen omaavia? Kuka tietää, kenelle puhutaan, kun puhutaan ”persumielisille”?

Sanavalinnat paljastavat ylläpidon asenteellisuuden perussuomalaisia kohtaan. Viidennes suomalaisista ja hämeenlinnalaisista, joiden kai ainakin galluppien valossa voisi tulkita olevan ”persumielisiä”, lienevät myös kaltaisteni persujen ohella niitä B-luokan kansalaisia, joille Hämeenlinna -ryhmän ylevä keskustelu ei kuulu.

 

***

Hyvät ystävät. Älkää tulko vaalihuuman ensi vuonna kuumentuessa huijatuksi näiden Facebookin kaupunkiryhmien kanssa. Ne eivät ole kaupunkien virallisia keskustelukanavia, vaan sananvapaus niissä on on täsmälleen ylläpitäjiensä näköistä. Poliittinen keskustelu niissä on usein kielletty tai sitä on vähintäänkin vääristelty ylläpidon omien mielihalujen mukaiseksi.

Ihmiset, joilla on painavaa sanottavaa ja kriittisiä puheenvuoroja tyhjänpäiväisyyksien sijaan, on kenties heitetty ryhmistä ulos jo kauan sitten. Mielipiteitä ei saa esittää, mikäli ne eivät miellytä täysin mielivaltaisesti toimivia ylläpitäjiä ja pidä ryhmää mukavana pusipusinaminami-hymistelykerhona.

Ylläpitäjiksi Facebook-ryhmissä tuntuvat päätyvän oman elämänsä pienisieluiset Mussolinit, joiden ei tarvitse perustella toimiaan kenellekään. He saavat suunnatonta mielihyvää kytätessään ”vääränlaista” sisältöä ja päästessään ampumaan puskista. Saadessaan mielivaltaisesti estää jälleen yhden persun, ylläpitäjä onnittelee itseään päivän hyvästä työstä. Maailma on taas parempi paikka.