Hämeen Sanomat linjasi keskiviikon 11.3. lehdessä, että mielipidepalstalla julkaistaan ehdokkaiden kirjoituksia neljänä maanantaina eduskuntavaaleihin asti. Mikäli linjauksen tarkoitus on se, ettei ehdokkaiden mielipiteitä julkaista tämän raamin ulkopuolella, niin palstamillit jäävät pienillä budjeteilla kamppaileville todella vähiin. Samalla tapetaan oikeastaan jo etukäteen perustellun yleisönosastokeskustelun mahdollisuus monimutkaisista aiheista ja kansakunnan kohtalonkysymyksistä, kun kirjoitukset on pidettävä lyhyenä mahtuakseen palstalle. Tällainen linja suosii kaikenlaista mahdollista mainostoimistojen henkilöbrändäystä, pikku ”punch-lainien” heittelyä ja retorista paskanjauhantaa.

Torstain 12.3. lehti kuitenkin näytti heti, mitä linja käytännössä tarkoittaa. Kaupunginvaltuutettujen ehdokkaiden siltarumpupolitikointi hyväksytään, kunhan muistaa allekirjoittaa valtuutettuna. Tarkoittaako tämä samalla sitä, että istuvien kansanedustajien tekstit kelpaavat, mikäli allekirjoitus on kansanedustaja? Voi vain kuvitella millainen painoarvo politiikan höyhensarjalaisella näillä maanantaipalstoilla on, jos palstalle on tyrkyllä tunnetumpien ehdokkaiden kirjoituksia.

Tämän eriskummallisen mielipideosastoa koskevan vaalikaranteenin lisäksi molemmat suuret maakuntalehtemme Etelä-Suomen Sanomat ja Hämeen Sanomat kunnostautuvat rahastamalla ehdokkaita siitä, että vaalikoneen yhteyteen saisi lyhyen esittelyn ja pari linkkiä someen ja kotisivuille. ESS pyytää 80 ja HäSa peräti 150 euroa. Toivottavasti vaalikoneessa mainitaan yleisöllekin, että osalta ehdokkaista linkkien ja esittelyjen puute ei johdu laiskuudesta ja saamattomuudesta, vaan persaukisuudesta.

Mediakortteja kyllä lähetellään sähköpostit täyteen ja usutetaan puhelinmyyjät tuputtamaan palstamillejä. On jopa kutsuttu kuuntelemaan markkinointipuheenvuoroja. Vaalit ovat mediataloille ennen kaikkea bisnes. Ehdokkailta kupataan, mitä irti saadaan.

Hyvät ystävät, näissäkin vaaleissa teille tarjotaan parasta demokratiaa, mitä rahalla saa. Ensimmäinen mediatalo, joka kutsuu kuulemaan luentoa tavastaan edistää suomalaista demokratiaa ilman palstamillien tuputtamista, tulee saamaan varauksettoman huomioni.

P.S. Yleisradio on pyhä.

 

Yksityishenkilö Kimmo Kautio

Hattula