Kirjoitus julkaistu Forssan Lehdessä 6.3.2015 otsikolla ”Leikkauslistalla ei jaeta kurjuutta”

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) esitteli maanantaina oman leikkauslistansa. Lista on kertakaikkiaan edesvastuuton. Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja opintotukiin kohdistuvat leikkaukset ovat työttömyyden kasvaessa ja työttömyysjaksojen pidentyessä inhimillisesti kestämättömiä. Julkisen sektorin työajan pidennys 15 minuutilla valuu tässä ajassa kahvitaukoihin ja sosiaalisen median selailuun työaikana. Laskennallista säästöä on mahdoton arvioida.

Kun nyt kuitenkin oikeistomediat huutelevat ”leikkauslistojen” perään ja kiittelevät sellaisten esittäjiä rohkeudesta, niin esitänpä tässä nyt oman listani:

– Eläkekaton säätäminen 3000 euroon kuukaudessa, 850 milj. euroa. Tämä koskee vain n. 60 000 suomalaista. Eläkekatto on käytössä useissa Euroopan maissa.

– EU-jäsenmaksujen leikkaus puolella, n. 550 milj. euroa. Esimerkiksi Iso-Britannia, Hollanti ja Ruotsi ovat saaneet alennuksia omiin jäsenmaksuihinsa. Suomi ei ole edes yrittänyt.

– Yksityisen hammashuollon Kela-korvausten poistaminen 100 milj.euroa. Tässä yhdessä ja ainoassa kohdassa voin kompata Beniä.

– Suuryritysten verovälttelyn estäminen 320 milj.euroa.

Tämä ”Kaution lista” on arvoltaan n. 1,8 miljardia euroa. Leikkaukset jäävät Benin listan raflaavasta 2,6 miljardista vain hyvin kyseenalaisen työajan pidennyksen verran. Suurin ero on kuitenkin se, että näillä toimilla ei jaeta kurjuutta kansalle. Korostan, että kyse ei ole kenenkään muun koepallosta, kuin omastani. 😉