Kokoomus julkisti perjantaina korjausliikkeeksi ristimänsä vaaliohjelman, joka näyttää ammentavan oppinsa
vanhasta kansanviisaudesta, jonka mukaan ”sillä se lähtee, millä on tullutkin”. Kyse on siis yksityistämisestä ja leikkaamisesta, joka oikeistoliturgiassa tottelee paremmin nimeä uudistaminen.

Kokoomus on johtanut maatamme viimeiset vuodet tuhdissa uusliberalismipöhnässä. Nyt puolueen lääke siitä johtuviin isänmaan vapinoihin ja tärinöihin näyttää olevan korjaussarjallinen kollektiivisia krapularyyppyjä. Lieneekö kohtalon ivaa, että olemme vajonneet luottoluokituksessa AA-kerhoon?

Kuten usein riippuvuuksissa, myös kokoomuksen ideologinen riippuvuus näyttää johtavan harhaisiin pelkotiloihin. Tästä hyvänä esimerkkinä toimikoon Venäjän pelko, jota etenkin kokoomusta symppaavat mediat ovat lietsoneet lähestulkoon päivittäin aina Krimin valtauksesta lähtien. Samoihin harhoihin ja ylireagointiin ovat sortuneet myös vihreät, joilla tosin suurempi syy taitaa löytyä lapsenuskosta länsimaiseen hyvyyteen. Monikulttuurisuuden ja erilaisuuden ymmärtäjien kirjoihin on livahtanut paragrafi Venäjästä pahan valtakuntana.

Nato-kiimaisten harvassa joukossa isänmaan historiaa lokaavat suomettumispuheet ovat lämmittäneet, kuin housuun urinointi talvella. Toivoa sopii, ettei kevättalvi ole tässä suhteessa entistä kylmempi. Jotenkin sitä toivoisi muistettavan, että rauhan rakentamisessa vaadittaisiin samaa malttia, pidättyväisyyttä ja tarkkuutta, kuin ripulin parantamisessa pieremällä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb sanoo, että poliittinen kenttä jakautuu uudella tavalla säilyttäjiin ja kokoomuksen kaltaisiin uudistajiin. Oikeampi ilmaus olisi hyvinvointivaltion säilyttäjiin ja romuttajiin. Kokoomuksen korjausliikkeen yksi pääotsikoista toteaa, että hyvinvointia tarvitaan. Kenen hyvinvoinnista kokoomusjohtoinen valtio sitten katsoo tarpeelliseksi huolehtia? Puolueen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen ainakin Verkkouutisten mukaan (http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Grahnlaasonen_aatepaperi-21416) korostaa, että valtio ei edes teoriassa voi olla vastuussa ihmisten hyvinvoinnista.

Sillai kai…