Hallitus päätti koulujen avaamisesta 14.5. alkaen. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan koulujen avaaminen on riskitöntä ja lasten osuus taudin levittämisessä erittäin pieni.

Muistamme varsin hyvin, kuinka epidemian alkuvaiheessa koronavirus levisi nimenomaan koulujen kautta. Muun muassa Kangasalla koronaviruksen leviäminen lähti koulusta maaliskuussa ja levisi myös toiseen kouluun. Sairastuneiden joukossa raportoitiin tuolloin olleen myös lapsia. Tätä taustaa vasten Salmisen lausunnot ovat varsin erikoisia.

THL:n koronakartan mukaan 0-19 -vuotiaista suomalaisista lapsista ja nuorista koronavirukseen on todettu sairastuneen (tilanne 6.5.2020) noin 450 henkilöä. Todettujen tautitapausten suhteellisen vähäinen määrä nuoremmissa ikäluokissa liittynee suurelta osin juuri koulujen sulkemiseen sekä siihen, että lapset usein sairastavat taudin lievänä. Riski koulujen osalta on kuitenkin todellinen. Tästä syystä koulut suljettiin ja opettajat ovat kollektiivisesti vastustaneet lähiopetukseen palaamista.

Hallitus on päättänyt purkaa myös muita rajoituksia asteittain juuri nyt, kun olisi viruksen tukahduttamisen otollisin aika. Vastoin maailmalta saatuja näyttöjä pääministeri Sanna Marin on julkisuudessa väittänyt, että tukahduttaminen on mahdotonta. Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori ja HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ihmettelee Iltalehden jutussa hallituksen linjausten pohjalla olevan raportin perusteluja:

”Näytön asteeltaan se, mitä Hetemäen raportissa esitetään epidemiasta, on hyvin heikkoa eli lääketieteellisesti D-luokan näyttöä. Siellä ei ollut referenssejä eikä tutkimustuloksia.”

Lehtosen mukaan raportissa koronasta tehdään lainsäädännöllisesti erilainen, kuin muista yleisvaaralliseksi luokitelluista tartuntataudeista, joita yhteiskuntaa on tartuntatautilaissa velvoitettu estämään. Tässä valossa näyttää siltä, että raportin tehtävä on perustella voimassa olevan lainsäädännön rikkomista.

Suomessa koronavirus luokiteltiin yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi 14.2.2020. Tartuntatautilain (1 luku 1 § ja 2 luku 6 §) mukaan tällaisia tauteja on ehkäistävä ja torjuttava. Torjunta ei kielikeskuksen mukaan määritelmällisesti jätä tilaa millekään muulle, kuin estämiselle. Mikään laki Suomessa ei salli sitä, että taudin annetaan levitä.

Laumasuojan strategia edellyttää, että taudin annetaan levitä, mikä on tartuntatautilain vastaista. Täten laumasuojastrategiaa on pidettävä lainvastaisena. Marinin hallitus on perustellut monia toimenpiteitään, kuten esimerkiksi Uudenmaan eristämisen purkamista lainsäädännöllä, mutta nyt se on kuitenkin valinnut avoimesti lainvastaisen linjan.

Eilen uutisoitiin 46 suomalaisen tutkijan ja asiantuntijan avoimesta kirjeestä, joka haastaa hallituksen linjan rajoitusten purkamiseksi. Kirjeessä vaaditaan viruksen tukahduttamista sen sijaan, että Suomessa siirrytään hybridistrategiaan, jossa viruksen annetaan levitä. Tutkijoiden mukaan nyt olisi viruksen tukahduttamistoimenpiteiden aika, koska tilanne on Suomessa tällä hetkellä hallinnassa. Kirjeessä todetaan:

”Tukahduttaminen on paitsi varovaisuusperiaatteen mukaista, myös ainoa eettisesti kestävä vaihtoehto. Lääkärietiikan ja ihmisoikeuksien valossa on estettävä kuolemia, ei vain hidastettava niitä.”

Näihin johtopäätöksiin on edellä todetun valossa helppo yhtyä.

Lähteet:

Wikipedian artikkeli koronaviruspandemia Suomessa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Koronaviruspandemia_Suomessa

Yle uutiset 12.3.2020: https://yle.fi/uutiset/3-11253255

THL:n koronakartta, https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

Iltalehti 5.5.2020: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/26a0a4c6-eb0b-4c5f-af17-f56f230d25e2

Tartuntatautilaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161227